Life Audit

This, I audited my time. The idea of this is that basically I recorded all of my working hours, in an attempt to work out exactly how many of them there are. I’m posting this project here, partly so I’m accountable for it, which I want to be.
I’m a bit intimidated about sharing it. I think it will probably worry my parents (hi mum and dad) who already worry about how much work I do. I worry that it’ll put off people giving my other work, because this makes me look overloaded (true). I worry that if people know what NYWF takes, no one will ever want to do the job. I’m worried that it’s kind of boring and self-indulgent.
But also I think it’s important. We lie too often about how much work we do, how much time it takes. We don’t talk about the weekends that creative projects steal from you, the emotional labour involved. I think it’s important to share.
So far I’ve discovered that recording my time is very hard. It’s easy to quantify the time I spend working at my part-time job, much harder to calculate all the little pieces of time required to stay across the NYWF staff Facebook threads. The thing about being constantly connected, blurring the line between social and work online is that work time so easily bleeds into other time.
Pretty soon we’ll be looking to hire new NYWF co-directors, and that means people are asking me what the time commitment of the job actually is. Officially the job is one day per week but I don’t think that’s in any way reflective of the actual time commitment. For one, none of us spend a full day working on it. The time is scattered, fragmented into weekends and evenings. Which is a very different thing.
Anyway, I hope this is at least a little bit interesting. A bit worthwhile. I would be interested to know what you think.
For reference: this is the work that I do.
ABC – I work part-time on Heywire. I also back-fill doing admin and other projects occasionally across different departments in the building. They pay me well, as a casual.
NYWF – I’m a co-director at the NYWF. There is a lot of work involved, and a lot of time. This is a volunteer role, which comes with a small per diem but no pay.
Signal Express – I coordinate this program. I get a reasonable per diem which is pretty reflective of the time required. The work is very scattered and requires a lot of brain space.
Freelance – various. Some copy writing, some creative stuff. Currently I’m working on an article for Metro. Pay varies but a lot of it is pretty ok.
Tuesday 1st
7:30 (10mins)
Check emails, reply to NYWF email.
9:00 – 5:00 (8hrs) 
ABC Heywire
Check NYWF emails in my lunch break but don’t reply to any.
5:30 – 6:30 (1hr)
NYWF staff catch-up, which is kind of social but also we mostly talk about the festival. 
6:30 – 10:00 (3hrs 30mins)
NYWF launch drinks, try and talk to as many people as possible, make sure no one is lonely. 
Total work hours – 12 hours, 40 minutes
Emotional state – pretty good. Seeing NYWF people always makes the work worth it. It reminds me why I’m doing it, which is sometimes hard to remember when you’re alone with Google Docs.
Wednesday 2nd
8:20 – 9:00 (40mins)
Work on tram – NYWF emails, freelance emails, start this blog.
9:00 – 5:00 (8hrs)
ABC Heywire. 
5:15 (15mins)
Dash to Post Office to mail things, including NYWF stuff.
6:00 – 6:30 (30mins)
Answer emails on the tram home.
Total work hours – 9 hours, 25 minutes
Emotional state – Not bad. Tired. Dashing to the Post Office in the evening was stressful. Sending emails on the tram feels ridiculous but actually helps manage the stress.
Thursday 3rd
9:00 – 5:00 (8hrs) 
ABC – Local Radio admin
Evening (15mins) 
Respond to emails – mainly freelance but some NYWF
Total work hours – 8 hours, 15 minutes
Emotional state – Very tired. I’ve been filling in doing admin for the last month, on top of my regular day-job which has been a bit exhausting. It’s good though and I’ve learnt a lot. But this week has been very long already.
Friday 4th
10:30 – 12:00 (1hr, 30mins)
Meeting for NYWF. Over breakfast though so not the worst.
12:30 – 2:00 (1hr, 30mins) 
Back to back interviews for freelance project. Exhausting but good.
2:00 – 6:00 (4hrs)
Various work – emails mostly. A lot of NYWF stuff.
Total work hours – 7 hours
Emotional state – Good. It was a day of getting stuff done that has been lagging behind so I feel good about crossing so much of it off. Tired. Had trouble to get motivated in the afternoon but felt good by the end.
Saturday 5th
Total work hours – 30 minutes
Emotional state – Good. Weekends are amazing. I still checked emails, made sure there was nothing urgent, kept it all at the back of my mind. But mostly I relaxed and had a day off. I don’t do that enough.
Sunday 6th
5:00 – 8:00 (3hrs)
NYWF emails.
8:00 – 8:30 (30mins)
NYWF Skype meeting.
Total work hours – 3 hours, 30 minutes
Emotional state – Baaaaaaad. The morning was super lovely but then my brain had a huge tantrum when I needed to get some work done. Not good. Not good at all. Just want my weekend without needing to do emails or meetings.
Monday 7th
10:00 – 8:00 (10hrs)
NYWF work mainly, half an hour of Signal Express, half an hour of blogging. Ate in front of the screen. Didn’t take breaks.
Total work hours – 10 hours
Emotional state – Pretty good. Spent most of the day on Skype to various people, sometimes having meetings, sometimes just working together digitally. That helped. Got through a lot of NYWF work but did not work on the article that I wanted to work on. Felt worse as the hours crept into the evening.
Total work hours for the week – 51 hours 20 minutes

Further reading

December – home

I spent the first minutes of 2018 on the beach. I’ve never actually spent New Year